Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE DIVADLA MATÝSEK

2. 2. 2015

Divadlo Matýsek vzniklo v Novém Boru ve spolupráci s Divadýlkem KUBA v létě roku 1999, nejprve jako divadlo jednoho herce. Michal Vaněk přebíral pohádky od Petra Mláda z Divadýlka Kuba Plzeň. Prvním představením, kterým se Michal představil dětem , byl pohádkový příběh plný fantazie a hravosti LETEM SVĚTEM aneb Trampoty pana Talíře. Na jaře roku 2000 se uskutečnila premiéra další , tentokrát klasické loutkové pohádky PASÁČEK VEPŘŮ, po které následovala legenda o zrození pána Krkonoš – KRAKONOŠ - PÁN HOR.

V roce 2001 se Divadlo MATÝSEK poprvé představuje v novém rodinném složení - Michal Vaněk a Irena Vaňková s kouzelnickou klauniádou NARODIL SE KLAUN, kterou střídá loutkový romantický příběh z hor O KRÁLI MATYÁŠOVI, JOHANCE A PANÍ HOR, ke kterému složila a nahrála hudbu I. Vaňková. Představení získalo na loutkářské přehlídce Turnovský drahokam 2003 ocenění odborné poroty za scénografii a loutky. Dalším představením byl pohádkový příběh plný prasátek v netradičně řešené scéně PRINCEZNA PRASÁTKO, které na přehlídce Turnovský drahokam 2004 získalo cenu Dětského diváka.

Podzim patří tradičně premiérám. Září roku 2004 se tedy uskutečnila premiéra představení HODINA ČERTOPISU aneb ČERTOVSKÉ POHÁDKY s novou herečkou Zuzkou Svitákovou, která vystřídala Irenu Vaňkovou.

Dne 18. září 2005 jsme slavnostně odehráli  premiéru autorské prvotiny Michala Vaňka - pohádky - JAK SE KRÁL DRAKA BÁL a 23. září 2006 v 15h se uskutečnila slavnostní premiéra inscenace PŘÍLIŠ MNOHO NOT v Jiráskově divadle Česká Lípa. Inscenace byla určena dětem 2. stupně ZŠ a dospělému divákovi a napsal ji  Tomáš Mařas. Hned 9. října 2006 následovala další premiéra, a to kominické poetické pohádky opět z pera Michala Vaňka O KOMINÍKU JOSÍFKOVI, po jejímž ukončení odchází Zuzka Svitáková.  V září roku 2007 se pánové Michal a Vašek Juřica pustili do mořského dobrodružství pro kluky i holky - NÁMOŘNICKÁ POHÁDKA aneb Putování za pokladem.. ,

V září 2008 vzniká HONZOVÁNÍ aneb Tři pohádky k pousmání. Poté si Michal opět napsal pohádku pro jednoho herce USPÁVAČKY aneb Pohádka z kabátu.

6.listopadu 2009 je odehrána v Jiráskově divadle v České Lípě slavnostní premiéra představení pro střední školy a dospělé publikum SMÍM TĚ POLÍBIT NEŽ CHCÍPNU?

V roce 2010 nazkoušel s Vaškem představení CESTA KOLEM SVĚTA . V roce 2011 Vaška v tomto představení střídá Tomáš Dokoupil. V září 2011 nastupuje do divadla Zuzka Nováková a obnovujeme představení O KOMINÍKU JOSÍFKOVI . Zároveň zkoušíme nové autorské představení ČARODĚJNÁ POHÁDKA. V září 2012 je odpremiérováno další z představení pro střední školy a dospělé DEKAMERON s Andreou Kerestešovou v hlavní roli, současně začínáme školní sezonu pohádkou z prostředí lesa DATLOVÁNÍ. Září 2013 začínáme MALÍŘSKOU POHÁDKOU a září 2014 představením NAJDI KLIČKU, CIFERNÍČKU aneb Hodinářská pohádka. Jelikož jsme si zahráli i v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou a mimo jiné se nám tam zalíbil čáp, který zřejmě poslal Michalovi múzu, tak sezónu 2015 zahajujeme pohádkou COPAK ČÁPY ASI TRÁPÍ. Michal už dlouhou dobu polemizoval o pohádce spíše pantomimické a hlavně s minimem slov, nevzdal se, zabojoval a vzniklo představení TAJEMSTVÍ STARÉ SKŘÍNĚ, je vhodné i pro cizince :-D Tudíž pohádka na sezónu 2016/2017.

O VYKUTÁLENÉM ŠTĚSTÍ 2017/2018 a O ZATOULANÉ PÍSNIČCE 2018/2019. Michal stále hraje sám, protože Zuzka je ještě na rodičovské dovolené, takže pro další sezónu vznikla pohádka opět pro jednoho herce O PYŠNÉ ŽIRAFĚ (2019/2020). Pro sezónu 2020/2021 pak pohádka BŘICHBULÍN aneb Cesta do země skřítků, kde Michal poprvé objevuje hru na ukulele :-)

S covidovým obdobím a zřejme i nutností neb "náš zakázník - náš pán" jsou stále větší požadavky na pohádku, která se dá hrát i venku, takže vzníká PŘÍBĚH ŠNEKA BEDŘICHA (2021/2022) a Zuzka se pomalu připravuje na návrat do práce a řeší se, kterou pohádku pro dva obnovíme. Máte nějaký tip? :-)

V současné době máme tedy na repertoáru pohádky:

1.) Příběh šneka Bedřicha

2.) Břichbulín aneb Cesta do země skřítků

3.) O pyšné žirafě

4.) O zatoulané písničce

5.) Cesta kolem světa

6.) O vykutáleném štěstí

 „Naším cílem je probouzet v dětech fantazii, poetiku a lásku k rodnému jazyku, v neposlední řadě též dobrou náladu,“ říká principál divadla Michal Vaněk.

Ohlasy na představení si můžete přečíst v sekci Ohlasy a kritiky a nebo kliknout ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář